Zelf had ik dus ook erg veel last van de schommelde temperaturen en ervoer daardoor stress. Het verliep voor mijn gevoel veel minder goed dan de winter ervoor. Door de wekelijkse controle, kwam ik er achter dat een aantal dieren niet ging slapen en te veel afvielen gedurende de winterrust. Daarom heb ik ze eerder uit winterrust gehaald, omdat ik al eerder een slechte ervaring heb gehad met een dier wat tijdens/door de winterrust sterk afviel (zie een eerder bericht). Daarom was m'n voornemen om de winterrust van 2021-2022 anders en vooral beter te organiseren.
Ik heb een grote Liebherr (horeca)koelkast (zonder vriesvak) aangeschaft, omdat ik daar de temperatuur makkelijk zelf kon regelen. Op deze manier ben ik niet afhankelijk van de temperatuurschommelingen van moeder natuur en kan zo de temperatuur ook relatief stabiel houden (tussen de 5° en 8° Celsius). De schildpadden zijn tussen eind oktober (Testudo horsfieldii en Testudo hermanni boettgeri), begin november (Testudo graeca ibera) en eind november (Testudo graeca marokkensis en Testudo graeca soussensis) in winterrust gegaan, na een periode van een week of twee vasten. Voordat de schildpadden in winterrust gingen, heb ik ze nog even gebadderd om het poepen te stimuleren en de dieren de kans te geven om nog wat vocht tot zich te nemen, voordat ze zouden gaan 'slapen'.
In de tussentijd ben ik de verblijven in de tuin aan het verbeteren. Zodra de schildpadden weer wakker worden in de lente, kunnen ze meteen in hun nieuwe buitenverblijf gaan!
Je schildpadden boffen maar dat jij zo goed voor ze zorgt!
BeantwoordenVerwijderen