maandag 13 december 2021

Nierproblemen?

Tijdens de zomer 2021 werd ik benaderd of ik een een hybride Russische vierteenschildpad (Testudo hermanni x Testudo horsfieldii) op te vangen. Los van het feit dat ik nog nooit van een dergelijke hybride kruising heb gehoord, bleek deze 'hybride' Russische vierteenschildpad bij ontvangst gewoon een mannelijk exemplaar van een Griekse landschildpad Testudo hermanni. Aan de hand van de lichte kleur, de vorm en grootte van het schild, vermoed ik dat het om een Testudo hermanni boettgeri gaat. Bij de overdracht verneem ik dat de schildpad ooit is gevonden door de dierenambulance en geplaatst bij een school in Zeeland. Het dier zou daar elke vakantie met een andere leerling mee naar huis gegaan zijn, om voor te zorgen. Zowel op school als bij de leerlingen thuis zou het dier niet de juiste verzorging hebben gehad met de juiste verlichting (UVB) en het juiste voedsel. Zoals verwacht had de schildpad ook last van een vervormd schild (MBD: Metabolic Bone Disease) en een ontzettende snavel; de zgn. papegaaienbek. De snavel heb ik meteen geknipt en het dier goed voedsel aangeboden. So far, so good ...
Omdat de winter er aankwam en ik ook deze schildpad in winterrust wilde hebben ben ik ook met dit dier - net als al m'n andere dieren - een ontwormingskuur aan het begin v.d. herfst gestart. Dit heb ik op aanraden van de reptielenarts met Fenbendazol gedaan. Na het (oraal) toedienen van de eerste ronde werd de schildpad wat rustiger en at het ook veel minder dan voorheen. Na ruim een week vond ik dat de schildpad er slecht uitzag; hij at niet meer en lag wat apathisch onder de UVB lamp (die hij nog wel elke dag opzocht). De lethargische fase bleef maar duren en na een week, en na dwangvoeding, vóór het tweede deel van de ontwormingskuur had de schildpad de pijp aan Maarten gegeven. Super balen dat deze schildpad het niet mocht redden. Door z'n slechte verleden had ik erg veel zin om, juist hem, er bovenop te krijgen.
Na sectie door de dierenarts bleek dat de schildpad afwijkende, kleine nieren had en dus was het vermoeden dat hij is overleden door nierfalen. Er zat ook alleen maar wit uraat in de blaas. Daarnaast was het hart ook helemaal uitgelubberd, dus ook hartfalen kan de doodsoorzaak zijn geweest. Wellicht dat door de slechte verzorging het dier slechte organen had en door de toegediende Fenbendazol moesten de nieren ineens zoveel verwerken, dat dat het dier fataal is geworden. Achteraf heb ik spijt dat ik het dier in winterrust wilde hebben en begonnen ben met een ontwormingskuur. Tip van de dierenarts: alleen dieren ontwormen die echt veel wormen hebben en geen standaard kuur meer voor de dieren die in en uit winterrust komen. Een wijze les zullen we maar zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten