Afgelopen jaar heb ik een keer een stuk over winterrust bij 'Europese' schildpadden gepubliceerd in Trionyx, het tijdschrift van de Nederlands-Belgische schildpaddenvereniging. Naar aanleiding daarvan heb ik met verschillende experts van gedachten gewisseld en bedacht om de Noord-Afrikaanse schildpadden niet in een echte winterslaap te doen. Vorig jaar heb ik een koelkast gebruikt om m'n dieren hun winterrust te laten doen. Dat beviel goed; de temperatuur was makkelijk constant laag te houden en de dieren waren makkelijk bereikbaar voor controle. Toch zijn er die winter twee dieren niet levend uit de winterrust gekomen; een Testudo graeca ibera (0.1.0) en m'n Testudo graeca marokkensis (1.0.0), m'n enige man en daar baalde ik erg van. Dieren in winterrust doen blijft spannend. Ook dit jaar weer.
In de woonkamer heb ik dit jaar geen ruimte voor de enorme koelkast en vanwege de gestegen energieprijzen (en een verbruik van bijna 2000 watt per dag) probeer ik het dit jaar weer anders. De 'Grieken' oftewel de Testudo hermanni boetgeri zitten in een isolatiedoos van piepschuim met kokosgrond en bladeren erin welke staan opgestapeld in de schuur. Dat zijn vier stuks (zie foto's). Ook één juveniel dier van Testudo graeca ibera en een Testudo horsfieldii zitten op deze manier in winterrust. In de schuur is de temperatuur minder constant dan in de koelkast, maar dat is het in het wild ook niet altijd. Ik ben voornemens om de winterrust minder lang te doen dan voorgaande jaren. Het 'resetten' van de dieren kan in maximaal twee à drie maanden.
1.0.0 T.h.boetgeri | 0.1.0 T.h.boetgeri |
Vanwege de vrieskou deze week heb ik de groep Panterschildpadden (Stigmochelys pardalis) naar binnen gehaald, omdat de kosten van het verwarmen van hun buitenverblijf te duur werd. In maart mogen ze weer naar hun buitenverblijf. Dan zal het niet meer vriezen en zullen de kosten voor het verwarmen veel lager liggen dan nu, als ik een kachel van 1000 watt zal gebruiken.
De groep Marokkaanse schildpadden (T.g.marokkensis, T.g.graeca) zit nog wel buiten in hun kas. Deze wordt overdag enigszins verwarmd met een straler (een bouwlamp van 500 watt) voor een paar uur. De meeste komen opwarmen en kruipen daarna in hun nachtverblijf. Alhoewel ik ze de laatste paar dagen met de vrieskou niet meer heb gezien. Ze blijven in hun nachtverblijf, waar ik een verwarmingsmat aan de binnenkant van het deksel heb gemonteerd (zie foto), waardoor het nachtverblijf - dat gevuld is met hooi - tussen de 4° en 8° Celsius schommelt bij de vrieskou van -2° tot -6°. Met een bodemthermometer meet ik dat de temperatuur van de bodem, waar ze zich een beetje in hebben ingegraven zo'n 5° Celsius is. Ideaal voor een korte winterrust en reset-periode, alvorens ze naar binnen komen om net als de Panterschildpadden medio maart weer naar hun buitenverblijf te gaan.
Verwarmingsmat aan de binnenkant van het deksel | Nachtverblijf in de kas |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten