zaterdag 31 juli 2021

Schildpad als huisdier?

Vorige week volgde ik een webinar over 'Tortoise Keeping in Europe', waar de geschiedenis van het houden van schildpadden in Europa en het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder centraal stond. Een leuk detail was dat de schildpadden dichtheid in het Verenigd Koninkrijk (waar geen schildpadden in het wild voorkomen) het hoogst is ten opzichte van heel Europa (of de wereld?). Dit heeft te maken met het stijgen van de lonen na de industriële revolutie. De suburbanisatie kwam daardoor op gang. Mensen kregen een steeds grotere tuin waardoor de schildpadden hobby exponentieel kon toenemen.

Het houden van niet-gedomesticeerde of wilde dieren staat natuurlijk al veel langere tijd ter discussie en is in principe niet goed. Een 'wild' dier zal nooit zo goed kunnen floreren bij iemand thuis als in het wild. Maar wanneer de 'wilde' dieren nu eenmaal op de 'markt' zijn, kunnen we er maar beter goed voor zorgen!

Onderstaande vraag was één van de vragen die tijdens het webinar ter sprake kwam. Deze zette mij aan het denken, want ik voelde hetzelfde.


Verschillende opvangadressen voor reptielen zoals Serpo (Rijswijk) en het Schildpaddencentrum (Alphen aan den Rijn) vangen ten eerste geen schildpadden meer op, omdat ze geen plek meer hebben en doen dan ook niet aan het herplaatsen van schildpadden. Deels ben ik het daar mee eens, want in principe zijn exotische dieren geen huisdieren, maar sommigen dieren lenen zich daar beter voor dan anderen, zeker als de condities waarin de dieren worden gehouden optimaal zijn. Dat is voor de meeste landschildpadden makkelijker te realiseren dan voor een krokodil, een aap of een papegaai. Deze condities zouden vereisten moeten zijn m.b.t. het houden van deze dieren, waar men dan een ontheffing voor zou kunnen krijgen bijvoorbeeld. Maar dat is voorlichting en ook wetgeving en daar wil ik hier nu het niet over hebben.

Testudo graeca marokkensis en Testudo graeca ibera

Sinds een jaar vang ik ook landschildpadden op die door de dierenambulance worden opgepikt. Zowel de dierenambulance in Den Haag als in Alphen aan den Rijn hebben geen degelijke verblijven voor het langdurig opvangen van (land)schildpadden en daar doe ik opvangwerk voor. Ik heb toestemming van de (dieren)politie om de dieren op te vangen en een permanente opvang te bieden. Echter, na het aanvragen van de benodigde papieren, wil ik juist ook proberen de dieren te herplaatsen. Immers, de vraag blijft bestaan en mijns inziens kunnen deze dieren beter herplaatst worden dan dat er nieuwe dieren worden aanschaft vanuit nakweek of de import van wildvang.

Herplaatsing gebeurt dan natuurlijk niet zomaar. De nieuwe verzorger zal de verzorging serieus moeten nemen en dit goed moeten doen. Zo moet de juiste luchtvochtigheid, verwarming, voldoende schuilplaatsen, UVA en UVB verlichting, vezelrijke en mineraalrijke voeding serieus genomen worden om de omstandigheden voor het dier zo optimaal mogelijk te maken. Een landschildpad van het geslacht Testudo moet bijvoorbeeld bij voorkeur buiten gehouden houden. Maar hierover en over de opvang en herplaatsing van landschildpadden snel meer!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Boris,

    Wat vind je ervan als de verzorgers van landschildpadden ze ook gaan kweken en dan de baby's verkopen?

    Zouden we ernaar moeten streven om de schildpadden die reeds in gevangenschap leven een goed tehuis te bieden maar dan langzaam als huisdier moeten laten verdwijnen door ze niet meer te importeren en niet meer mee te gaan kweken?

    Ik zou het wel als gemis ervaren als eventuele kinderen van mij gaan schildpadden meer zouden kunnen houden omdat ik het hele fascinerende huisdieren vind

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste TurtleLady, ik ben niet tegen het houden van een een schildpad als huisdier. Ik ben tegen de slechte voorlichting en daardoor vaak huishouding waar de dieren in gehouden worden en ik ben tegen wildvang. Indien men wel (land)schildpadden of andere dieren wil houden, moet dat verantwoord en zo goed mogelijk voor het dier (zoals boven beschreven). Indien de 'voorraad' te vondeling gelegde dieren in opvang niet toereikend meer is, dan is nakweek het enige alternatief, want wildvang moet nooit meer kunnen.

      Verwijderen