Het houden van niet-gedomesticeerde of wilde dieren staat natuurlijk al veel langere tijd ter discussie en is in principe niet goed. Een 'wild' dier zal nooit zo goed kunnen floreren bij iemand thuis als in het wild. Maar wanneer de 'wilde' dieren nu eenmaal op de 'markt' zijn, kunnen we er maar beter goed voor zorgen!
Onderstaande vraag was één van de vragen die tijdens het webinar ter sprake kwam. Deze zette mij aan het denken, want ik voelde hetzelfde.
Testudo graeca marokkensis en Testudo graeca ibera
Sinds een jaar vang ik ook landschildpadden op die door de dierenambulance worden opgepikt. Zowel de dierenambulance in Den Haag als in Alphen aan den Rijn hebben geen degelijke verblijven voor het langdurig opvangen van (land)schildpadden en daar doe ik opvangwerk voor. Ik heb toestemming van de (dieren)politie om de dieren op te vangen en een permanente opvang te bieden. Echter, na het aanvragen van de benodigde papieren, wil ik juist ook proberen de dieren te herplaatsen. Immers, de vraag blijft bestaan en mijns inziens kunnen deze dieren beter herplaatst worden dan dat er nieuwe dieren worden aanschaft vanuit nakweek of de import van wildvang.
Herplaatsing gebeurt dan natuurlijk niet zomaar. De nieuwe verzorger zal de verzorging serieus moeten nemen en dit goed moeten doen. Zo moet de juiste luchtvochtigheid, verwarming, voldoende schuilplaatsen, UVA en UVB verlichting, vezelrijke en mineraalrijke voeding serieus genomen worden om de omstandigheden voor het dier zo optimaal mogelijk te maken. Een landschildpad van het geslacht Testudo moet bijvoorbeeld bij voorkeur buiten gehouden houden. Maar hierover en over de opvang en herplaatsing van landschildpadden snel meer!