woensdag 30 september 2020

Opvangdieren III - Sporenschildpad

Via Marktplaats ben ik in aanraking gekomen met iemand die een nieuw (opvang)adres zocht voor een Sporenschildpad (Centrochelys sulcata). Het betrof een klein uitgevallen dier, dat niet goed in de groep paste omdat het dier daar onder de voet werd gelopen door de grotere exemplaren. Het ging om een vrouwtje van ruim 6 jaar oud, terwijl het dier ongeveer 600 gram woog en nog geen 15 cm groot was. Een afmeting die eerder past bij een veel jonger dier. De eigenaar (kweker) vóór de dame van wie ik de schildpad heb overgenomen had aangegeven dat de schildpad 'dwerggroei' zou hebben en daardoor zo weinig en langzaam groeide. Dit nam ik bij overname voor waar aan. Ik vond het ook geheel niet erg als deze Sporenschildpad langzaam zou groeien. Zeker niet gezien het feit dat deze schildpad erg groot kan worden. De Centrochelys sulcata is de op twee na grootste soort landschildpad ter wereld, na de Galapagos-schildpad en de Aldabra-reuzenschildpad, en is zelfs de grootste soort landschildpad van het vaste land. Dit soort kan namelijk zo'n 80 cm en bijna 100 kilo worden. 

De vorige eigenaresse heeft de meetgegevens ook met mij gedeeld en op basis daarvan kon ik zien dat het dier in een periode van 6 maanden ruim 150 gram gegroeid is. De schildpad kreeg voor zover ik weet en kan inschatten normaal en goed voer voor een Sporenschildpad (andijvie en hooi) en toch was de schildpad erg langzaam gegroeid. Wellicht was er toch sprake van dwerg-groei.

De eerste uitwerpselen van de schildpad bevatten kleine kiezelstenen. Ik heb een röntgenfoto laten maken bij de dierenarts om te kijken hoeveel kiezelstenen het diertje nog in z'n darmen had zitten. Dat waren er nog een paar en daarom hebben we een laxeermiddel gegeven om het uitpoepen van de steentjes te versnellen. Dat was gelukt. Verder vertoonde het dier een gezonde indruk en had een heel goede eetlust. Ze at vooral Romana sla, courgette, hooi en andijvie.

De sulcata heeft de afgelopen zomer met de warme dagen lekker buiten in de tuin rondgewandeld en goed gegeten. Ze at als een bootwerker en is in de drie zomermaanden ruim 3 cm gegroeid en bijna 500 gram aangekomen. Van 'dwerg-groei' leek geen sprake. 

Ik heb geprobeerd de eerste eigenaar op te sporen, maar ik kwam niet ver. Ik heb dus zo mijn twijfels over de leeftijd van het diertje. Het zou kunnen dat de papieren met de geboortedatum niet bij dit dier horen en dat dit dier als een veel ouder dier is verkocht. Ik denk niet dat ik er achter ga komen. Evengoed heeft het dier het goed en wordt het bij mij goed verzorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten