Afgelopen twee jaar is het aantal schildpadden en met name uit Marokko in mijn opvang behoorlijk toegenomen. Daardoor is het aantal binnen- en buitenverblijven ook toegenomen, want de dieren moeten zo goed mogelijk wonen. Dat betekent dat de verblijven zo goed mogelijk ingericht en uitgerust moeten zijn. Zonlicht en zonnewarmte is gratis en geen lamp die dat kan nabootsen, dus liever buiten!
Door het toenemend aantal schildpadden had ik een tweede aluminium kas gekocht en die heb ik met mijn vriendin in elkaar gezet. Nu had ik twee mooie kassen staan, naast het zelfgemaakte verblijf voor de Panterschildpadden (zie blogpost april 2011). Maar toen kwam Eunice ... een intense extratropische cycloon die op vrijdag 18 februari 2022 in de kustprovincies van Nederland ernstige schade toebracht en zo ook in mijn tuin. Ik dacht eerst nog met wat touwen en balken de kassen op hun plek te kunnen houden, maar al snel bleken touwen en mankracht van de buurjongen en mij te heftig en waaiden de aluminium kassen uit elkaar en vlogen de polycarbonaatpanelen door de wijk. En dat terwijl de schildpadden een paar dagen eerder uit hun winterrust waren gekomen en in de verwarmde kas zaten. Ik heb veel panelen teruggevonden, waarvan de helft gelukkig nog wel bruikbaar was. De aluminium delen van de kas waren verbogen of gebroken en helemaal onbruikbaar (zie foto's). Ik moest dus opnieuw beginnen. Helaas heeft de verzekeringsmaatschappij alleen zichzelf ingedekt en kon ik de schade niet claimen. Ook nog een dure grap dus.
Vanuit het principe 'als je het goed wil doen, moet je het zelf doen' heb ik nieuwe kassen gemaakt van houten balken, dubbele ruiten en de polycarbonaat platen die nog bruikbaar waren van één van de oude kassen. Deze keer moesten de kassen zo zwaar en stevig worden, dat een volgende Storm er géén grip op zou kunnen krijgen en ik denk dat het gelukt is. Met hulp van mijn vriendin en vrienden die mij van materiaal als hout en ruiten konden voorzien heb ik het volgende gemaakt: