maandag 18 oktober 2021

Pannenkoeken!

In verschillende dierentuinen en regelmatig op de terrariumbeurs in Houten heb ik de zgn. Pannenkoekschildpadden (Malacochersus tornieri) gezien. Die stonden(!) altijd nog op m'n 'wannahave'-lijstje. Op de beurs en op marktplaats bij verschillende aanbieders zijn ze behoorlijk prijzig, dus deze soort ben ik eigenlijk een beetje 'uit het oog verloren', totdat ik bij een bevriende schildpadhouder nakweek kon verkrijgen. Ik heb er twee aangeschaft, die uitgebroed zijn op vrouwtjes. Indien het twee vrouwen blijken te zijn, wil ik er in de toekomst wel een man bij en wellicht voor nakweek zorgen van deze, met uitsterven bedreigde, landschildpad (volgens de IUCN Rode Lijst is het dier bestempeld als kwetsbaar). De meeste bedreiging komt veelal door habitatverlies in het land van herkomst (Tanzania, Kenia, Zambia) en de Rode Lijst is een belangrijk uitgangspunt voor natuurbescherming en natuurbeleid. Deze soort staat dan ook op de CITES-lijst en is een zgn. Cites I-dier, wat betekent dat je deze dieren alleen mag houden indien het de tweede generatie (of ouder) nakweek is (F2) en dat men in het bezit moet zijn van een zgn. CITES-certificaat. En die heb ik natuurlijk.


Pannenkoekschildpadden danken hun naam aan het feit dat ze voor een landschildpad erg 'plat' zijn. Tevens is hun schild wat 'zacht' of 'buigzaam' en gemakkelijk in te drukken. Hierdoor kunnen deze dieren die voornamelijk leven tussen rotsspleten zich goed schuilhouden en klem zetten door hun schild wat op te bollen, waardoor roofdieren ze moeilijk uit de rotsspleten kunnen krijgen. 


Ik heb een lading platte stenen aangeschaft en het terrarium ingericht als een zgn. kopje in de semi-aride landschapszone van Oost-Afrika (Tanzania, Zuid-Kenia, Noord-Zambia). Als bodemsubstraat heb ik speelzand, cocosgrond en fijn grind gemengd en een opuntia schijfcactus en een kleine euphorbia cactus geplant.

De diertjes zijn geboren medio februari 2021 en waren heel licht. Ze eten als bootwerkers en groeien goed. Eén van de diertjes heeft een schildafwijking en die heeft de bijnaam 'anomalie', omdat het dier dus te herkennen is aan de afwijking op z'n rugschild. Nu rustig afwachten wat de geslachten van de dieren zijn en in de toekomst misschien voor nakweek zorgen.

Fun fact: Het schijnt dat pannenkoekschildpadden met 8km/u de snelste landschildpadden zijn.