Schildpadden zijn koudbloedig of beter ectotherm en zijn afhankelijk van warmtebronnen uit de omgeving en hebben dus zonnewarmte nodig om te (over)leven. Zodra de dagen korter worden en het aantal zonuren afneemt gaat de schildpad in winterrust totdat het weer warmer wordt. Winterrust wordt volgens 'de literatuur' gedaan om seizoenen te creëren, waardoor de dieren in gevangenschap beter gedijen, net als in het wild.
Twee tot drie weken voordat de schildpadden in winterrust zouden gaan, ben ik de dieren minder gaan voeren en heb ik ervoor gezorgd dat de nachttemperatuur daalde in de buitenverblijven. Dit was veel later dan vorig jaar en pas medio november, omdat het diep in oktober nog veel te warm was voor een winterrust en de dieren nog konden zonnebaden en volop aten.
Mijn schildpadden doen hun winterslaap in een isolatiedoos van piepschuim, gevuld met een mengsel van composterend Noors boshout (gekocht bij het Schildpaddencentrum) en kokosbedekker van de Intratuin, om ook de vochtigheid hoog te houden tijdens de winterrust. In elke piepschuimen doos zit een thermometer en luchtvochtigheidsmeter om beiden in de gaten te houden. De luchtvochtigheid minstens boven de 85% en een temperatuur van 3-7 graden schijnt volgens de literatuur optimaal te zijn. Indien het te warm wordt, worden de dieren wakker en gaan ze bewegen en gewicht verliezen. En dat vind ik onwenselijk.
Ondanks dat er ventilatiegaten in de dozen zitten, haal ik elke week ook het deksel van de doos om nieuwe verse lucht binnen te laten. Als ik de dieren weeg, controleer ik ook of de dieren misschien geplast hebben, er schimmel groeit in de bak of op de schildpadden en of de dieren zichtbare gezondheidsproblemen hebben (zoals parasieten, schimmel, wondjes, natte neus etc.). Indien dat het geval is dan overleg ik met mijn reptielenarts van Vets World Wild over de eventuele te ondernemen acties. Tijdens het wegen haal ik de schildpadden niet naar binnen, maar laat ze in de koele omgeving van de schuur, omdat ze niet moeten opwarmen en tijdens deze meetmomenten. En nu maar wachten tot medio maart als de dieren weer lekker naar buiten kunnen ... |